top of page

Enostaven limonin naked cake




Enostavna, hitra in preprosta naked tortica, ki navdušuje na Pinterestu in Instagramu ob fotkanju prvih otrokovih mesečnic in kasneje rojstnih dni. Tole sem prilagodila najmlajšim, vsebuje minimalno sladkorja in je fino puhasta in slastna. Potrebujete le dva mini modelčka za tortice (Peki jih ima npr. https://www.peki.si/trgovina/modeli-za-biskvit-z-odstranljivim-robom/pekac-z-odstranljivim-robom-12-cm ).


Potrebujemo:

- 170g gladke moke

- 75g sladkorja

- 1 vanilijev sladkor (ali strok vanilije postrgan)

- 2 jajci

- 1 žličko pecilnega praška

- 0.6dl mleka

- 0.6dl olja

- naribana lupinica ene bio (obvezno) limone

- 500ml smetane za stepanje



Stepla sem jajca in sladkor, da sem dobila lepo penasto maso (vsaj 8-10 min. je potrebno stepati). Nato sem dodala olje, mleko in limonino lupinico . Posebej sem združila presejano moko in pecilni prašek ter to suho maso počasi, po žlicah, dodajala k jajčni zmesi.

Pečico sem segrela na 180 stopinj in namastila oba pekača. Maso sem enakomerno razdelila v oba in z njima vdarila po pultu, da se je sprostil zrak (tortica je tako bolj lahka in puhasta). Biskvit sem pekla cca 20 minutk. Če je pečen, preverim vedno z zobotrebcem in sicer tako, da ga zapičim v sredino in izvlečem - če je moker, pomeni, da je biskvit še surov. Če pa je suh, pa je pečen in ga lahko vzamemo ven.


Ko se je biskvit ohladil, sem ga vzela ven iz pekačev in vsakega prerezala vodoravno na polovico. Za tole tortico potrebujemo tri polovice, ena ostane.


Stepla sem smetano do res čvrstega (ker nisem dodala krem fixa - lahko pa ga, če želite).

Najprej sem si pripravila spodnji del biskvita in sicer sem ga malo namočila s par žlicami vode, ki sem ji dodala par kapljic limoninega soka. Preko sem dala 3 žlice stepene smetane in lepo razporedila, da je bila površina ravna. Nato spet plast biskvita, navlaženega in tako do vrha, dokler tortica ni sestavljena.


Se pravi trije sloji biskvita in dva sloja kreme. Pomembno je, da se vsak biskvit navlaži, a ni treba pretiravat, da ne bo razmočen.

Tortico sem nato še s pomočjo lopatke za torte premazala s smetano, na tanko, da se je še vedno videl biskvit (od tod tudi ime "naked-gola") in jo okrasila z vejicami šlajerja.







Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page