top of page

Izlet Ptuj - Murska sobota - Lendava

Vzhodni del Slovenije sem začela intenzivno odkrivati v zadnjih letih, saj se mi zdi, da znamo Slovenci nanj kar nekako pozabit. Kar je v bistvu škoda, saj lahko za te kraje rečem, da so mi v bistvu po marsikateri značilnosti, najbolj pri srcu. Takega gostoljubja, prijaznosti in topline ne doživiš povsod, da o hrani in čudoviti pokrajini ne govorim. Res sem vesela, da sem imela priložnost takole obiskati nekaj najlepših točk med Ptujem in Lendavo, slišati veliko novih reči in ob koncu dneva sem se, polna vtisov, vrnila proti Mariboru. Tale blog objava pa je namenjena vsem, ki teh krajev še ne poznate tako dobro in bi jih želeli obiskati - nekaj koristnih napotkov, kam se odpraviti in kje kaj dobrega pojesti! Pa začnimo.


  1. PTUJ

Najstarejše mesto v Sloveniji leži ob reki Dravi in je meni osebno, eno najlepših mest pri nas. Od nekdaj me je navduševala njegova krasna arhitektura, čudovito mestno jedro in zanimive, pisane stavbe. In seveda grad, ki leži nad mestom, s katerega se razprostira krasen razgled na mesto in pokrajino.


No, tokrat pa sva se z Matejo odpravili v TIC Ptuj, kjer sva prevzeli kartice za najem koles in se odpeljali do Grand Hotela Primus, ki je del Sava Hotels & Resorts in se nahaja v neporedni bližini mestnega jedra. Hotel ima štiri zvezdice in je prijazen tudi družinam. Še bolj idealen pa je za pare, saj se ponaša s čudovitim Wellness Centrom Valens Augusta, kjer se nahaja kar 5 različnih savn (2 finski, 3 turške) , ledena jama, Kneippov bazen, prav tako pa nudijo kozmetične storitve in masaže. Poleg vsega tega pa imajo tudi bogat termalni kompleks. Če se nama ne bi mudilo dalje, bi kar ostala tam, priznam! Krasno krasno, se zagotovo vrnem z dragim!

Poleg čudovite notranjosti hotela, pa imajo v Grand Hotelu Primus tudi kamp, kjer se poleg sodobno opremljenih mobilnih hišic nahaja tudi Vinska vas, kjer prespiš v vinskem sodu! Nora izkušnja, definitivno nekaj posebnega in vredno ogleda.

Hvala najini nadvse prijetni vodički Gabrijeli, ki nama je zares polepšala začetek dneva!





Po obisku Grand Hotela Primus, sva se napotili v Dominikanski samostan, ki se nahaja pod gradom in kjer trenutno poteka razstava del Tomaža Plavca z naslovom Coin in the Fountaine. Smostan je že sam po sebi čudovit in res vreden ogleda.



Seveda brez dobre hrane ne gre in ker sem slišala same pohvale za Luk Bistro v centru, sva se seveda tam ustavili na enem finem brunchu. In moram reči, da je to eden najbolj luštnih lokalčkov v Sloveniji, ne samo v regiji! Hrana je noro dobra, prezentacija "da dol padeš" in res krasen ambijent v starem mestnem jedru.





2. MURSKA SOBOTA


Najina naslednja postaja je bil LOVENJAKOV DVOR, ki se nahaja v neporedni bližini mesta Murska Sobota. Tam sva si ogledali veliko posestvo, na katerem se nahaja manjši kamp za avtodomarje z lepo urejenimi kopalnicami/sanitarijami, hotel Štrk, ki se ponaša s čudovito urejenimi sobami v starinskem slogu. Zraven imajo tudi degustacijsko dvorano, primerno za večje družbe, restavracijo z odlično domačo kulinariko ter Wellness center dobrega počutja z bazenom, whirpoolom in savnami. Tudi za otroke je Lovenjakov dvor pravi mali raj na zemlji, saj imajo mini živalski vrt z veliko različnimi živalicami ter lepo urejeno dvorišče z igrali.

Krasna izletniška točka, ki je vsekakor vredna ogleda za en dan ali pa kar za počitnice! Hvala gospodu Daniju za tako fajn izkušnjo in dobro voljo!






Pot naju je po obisku Lovenjakovega dvora vodila v sam center mesta Murska Sobota, kjer naju je pričakala najina vodička Natalija (kaka fajn punca, res!). Popeljala naju je do spomenika, ki ga je ustvaril Miki Muster, pa do njihovega čudovitega mestnega parka, ki je meni osebno eden najlepših in največjih pri nas. Sredi tega stoji Renesančni dvorec, zraven je ribnik z račkami in naprej vodi Trubarjev drevored. Natalija nama je pokazala tudi Evangeličansko cerkev, pred njo pa se nahaja velik drevored Martina Luthra, kjer so priložnostne razstave, pozimi pa se tukaj odvija božični bazar in vključuje tudi drsališče.

Sam center trenutno obnavljajo, saj imajo vizijo, da bi bil lažje dostopen za mamice z vozički in invalide, kar se mi zdi super.

Imajo res krasno veliko promenado, tam pa smo pokukale v Hranilnico prekmurskih dobrot - butično trgovinico z lokalnimi prekmurskimi dobrotami. Tukaj dobite res vse, kar je značilno za to regijo (bučno olje, domače sokove, vino, čokolado...) od lokalnih pridelovalcev, obenem pa se lahko ustavite in spijete kavico.

Nedaleč stran od Hranilnice prekurskih dobrot pa se nahaja še en res odštekan lokal, ki se imenuje Bunker, kjer baje strežejo odlične burgerje in nudijo pestro izbiro različnih craft piv. Tak da evo, hint za vse, ki imate to radi - obvezno tja, lokalci priporočajo! ;)





3. LENDAVA


Najina zadnja destinacija je bila Lendava in obisk Vinarium stolpa. Na Vinariumu sem že bila, ampak mi je to taka res "vsaj enkrat na leto" destinacija, ker je res nekaj posebnega. Razgled s samega stolpa je fantastičen, ker je ta pokrajina ena najlepših v Sloveniji. Gorice in vinogradi, na razgibanem reliefu, vsa ta zelena barva in res prostran razgled, kamor ti seže oko. Na stolp vodijo stonice in dvigalo, tako da je dostopen res za vse. Poleg samega stolpa se nahajajo brunarice, kjer ponujajo pijačo in prigrizke - meni najljubši je definitivno prekmurski langaš - ocvrt puhast kruhek z različnimi nadevi; prisežem, to je ena najboljših slovenskih tradicionalnih jedi. To človek enostavno mora poskusit in gospa pri Vinarium stolpu ima fan-tast-ične!

Par minut stran od stolpa se nahaja Klopca ljubezni, ki je lušten foto spot za spomin.




Odravili sva se še v mesto Lendava, kjer sva si ogledali njihov znamenito Kulturno dvorano, ki je s svojo arhitekturo res nekaj posebnega, zraven se nahaja sinagoga in muzej holokavsta, nedaleč stran pa še znamenit kip knjige, ki je posvečen prvi knjigi, natisnjeni na slovenskih tleh leta 1573. Zadnja postaja je bila ogled Muzeja meščanstva, tiskarstva in klobučarstva, kjer nama je prijazna vodička gospa Marta razkazala in naju popeljala skozi zgodovino. Nad mestom se nahaja krasen grad in nedaleč stran tudi kapelica Svete Trojice z mumijo Mihaela Hadika - to dvoje pa naslednjič, saj se zagotovo vrnem!




Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page