Objavljeni recepti in fotografije se ne smejo uporabljati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja avtorja in navedbe vira.


©2019 Vita Starman. Vse pravice pridržane.

 

Krompirjevi oblački s sirom


Mehki in puhasti, popolni krompirjevi oblački ali polpetki s sirom in začimbami. Jaz sem tole pripravila kot prilogo k špinači, namesto pire krompirja in je fantastična kombinacija.


Potrebujemo:

- 3 krompirje

- 2 čebuli šalotki/mladi čebuli

- 1 strok česna

- 1 jajce

- dve pesti naribanega sira (ementaler npr.)

- začimbe poper, drobnjak, peteršilj, rdeča paprika, sol

- olivno olje


Krompirje olupimo, narežemo na kocke in skuhamo do mehkega. Odcedimo in pretlačimo, kot za pire. Pustimo 15 minut, da se ohladi in mu dodamo jajce, nariban sir, drobno sesekljano šalotko, stisnjen česen in začimbe (1/2 žličke soli, 1 žlička suhega peteršilja/drobnjaka/sladke mlete paprike, poper po okusu). Premešamo, da dobimo homogeno maso.


Na veliki ponvi segrejemo za 0.5cm olja in nanj polagamo oblačke. Na srednjem ognju jih pečemo na vsaki strani nekje 4 minute, da dobijo zlato barvo. So zelo nežni in rahli, ker vsebujejo sir, zato jih obračamo previdno, s pomočjo lopatke in žlice. Ne se vstrašit, tako mora biti, ker ne vsebujejo moke in so res rahli/boljšega okusa. Ko se ohladijo, postanejo bolj kompaktni.


Ko so pripravljeni, jih odlagamo na papirnate brisačke, da vpijejo odvečno maščobo in serviramo.

P.s. Odlično se podajo h kisli smetani!