top of page

Naše potovanje na Fuerteventuro



Ali kako izgleda, ko potuješ z enoinpolletnim otrokom na daljše ture.

Jeseni smo se pogovarjali, da bi bilo fino, če bi pozimi, ko bo mrzlo, odpotovali nekam v tople kraje. Kam?! Kanarski? Kanarski! Kateri otrok izbrati, da bo res top?! Vsak ima svoje prednosti, nasveti so bili različni... Fuerteventura bi naj bila v zimskem času najtoplejša - nekje 24 stopinj, kar nas je prepričalo in lotili smo se iskanja letalskih kart (Ryan Air - let iz Dunajskega letališča). Poleg ugodnih temperatur je Fuerta tudi zelo majhna - v širino meri nekje 30km, v dolžino pa 100km, tako da je en teden dovolj, da jo v celoti raziščeš.


Hitro smo našli tudi krasno namestitev preko Bookinga - Villo Amatista v kraju Caleta de Fuste (link do naše hiške). Ker smo potovali skupaj z našimi prijatelji, smo potrebovali večjo bivalno površino in ta vila nam je nudila res vso komoditeto, kar smo si jo lahko želeli. Poleg tega je imela tudi ogrevan zunanji bazen in nekaj igral za otroke. Na splošno je super primerna za otroke, saj sta imela Ema in Gal svoje otroške posteljice in jedilne stolčke.

Kraj Caleta de Fuste je krasen in priročen, saj je le nekaj km oddaljen od Puerta San Rosario, kjer se nahaja letališče.

Preko spleta smo še pred odhodom rezervirali rent a car, preko podjetja Cicar. Naša družina je dobila avtomobil znamke Opel, za katerega smo odšteli nekje 120e za en teden. Na voljo so tudi otroški sedeži in jahači, ki so brezplačni.

V kraju, kjer smo bivali, torej v Caleti de Fuste je veliko trgovin, kjer smo si sproti kupovali hrano in vodo - na otroku namreč voda NI pitna in je potrebno kupovati ustekleničeno. Vem, plastika everywhere, ampak druge izbire tam ni. V njihovih trgovinah sva z Urško našli vse, kar sva potrebovali za otroke (sadne kašice v squeeze vrečkah, sokove, prigrizke, sadje, pleničke, robčke...), tako da ni potrebe, da se doma oborožite s temi izdelki, ker boste tam vse našli.


Jaz sem si pred odhodom naredila plan, kaj vse se na Fuerti splača videt, kje so kakšni skriti kotički itd. Veliko sem dobila tudi info nekaterih od vas, ki me spremljate in ste tam že bili. Teh izkušenj iz prve roke sem bila res najbolj vesela, zato še enkrat hvala vsem, ki ste mi olajšali delo in nas usmerili na pravo kosilo in čudovita mesta.





Naši izleti:


1. AJUY - majhna vasica na zahodni strani otoka, kjer so črne plaže iz vulkanskega peska in klifi s fosili. Zelo lepo, magično! Otroci so se igrali na plaži, namočili smo tudi noge v hladen Atlantski ocean in posneli krasne fotografije. Z Calete de Fuste smo potovali nekje eno uro.








2. CORALLEJO - dinamično mesto na severu otoka, kjer se vedno dogaja na polno. Simpatična promenada, polna trgovin in lokalov, je name res naredila vtis, kljub temu pa je tam od vseh krajev najbolj pihalo, kar je bil zame "no go" (predvsem zaradi Eme). Plaže v Coralleju so mestne, niso nič posebnega, se pa tam nahajajo restavracije ob morju - med drugim tudi slovenski Cantante. Mi smo šli na prvo špansko kosilo, po vrhunskem nasvetu, v pristaniško restavracijo Bar la Lonja (modre barve z rdečimi plastičnimi stoli, zgleda kot en hangar). Res, na prvi pogled ne zgleda nič posebnega, ampak hrana je poceni in topšit! Morske jedi, sveže in vse smo dobili v rekordnem času. Kar je za družine z malimi otroki idealno.

Blizu se nahajajo tudi peščene sipine, ki so vredne ogleda.







3. POPCORN BEACH - plaža na severu, od koder se vidi otok Lanzarote. Ime je dobila po kamenčkih, ki po svoji obliki spominjajo na kokice. Luštna zadeva za pogledat, narediti kakšno fotko, ni pa tam nobenega lokala in plaža ni primerna za kopanje (skalnata). Fun fact- ne nabirajte kamenčkov, ker jih ne boste smeli nesti na letalo. :) Fuerta je nacionalni park, zaščitena in peska, kamenčkov ipd., ne dovolijo nositi z otoka.









4. EL COTILLO - krasne plaže in lagune, kjer smo se celo malo skopali. Voda je bila hladna, ampak ker je bilo ozračje tako toplo, so se tisti dan Niko, Ema in Mila dejansko na hitro skopali. Ostali smo namočili noge in si mislili: "Not today."

Na poti v El Cotillo smo se ustavili v vasici Lajares, kjer sem v noro luštni pekarnici La Paneteca kupila sendviče za vse.







5. OASIS WILDLIFE FUERTEVENTURA - živalski vrt na JV otoka je MUST SEE. Bolj urejenega in krasnega parka še nisem videla, zato sem bila nad njim res navdušena. Vsi smo bili. Cena je sicer temu primerna; 35e po osebi, ampak vam zagotavljam, da je park vreden vsakega eura. Hodili smo tri ure, pa si nismo ogledali celega, ker je res ogromen. Poleg živalskega vrta vsebuje tudi botanični del, ki si ga je na hitro ogledal naš Marino, ostali pa smo z otroki počivali na igralih. Tudi za najmlajše je top poskrbljeno, saj imajo krasna in velika igrala ipd. Poleg klasičnega ogleda v Oasis parku nudijo tudi razna posebna doživetja, kot so plavanje z morskimi levi in henganje z lemurji. No, mi plavali nismo, smo se pa družili z lemurji iz Madagaskarja. Fajn zadeva, sploh Urška je uživala, ko so skakali po njej. Doplačilo za ta experience je 14e po osebi.






6. MORRO JABLE - mesto na jugu, ki je name naredilo največji vtis na otoku. Tja smo se odpravili v istem dnevu kot v Oasis park, ampak bi bilo boljše, če bi si ti dve stvari ločili in pogledali vsako posebej in recimo ostali dlje v Oasisu. Tako da to je nasvet za vse, ki se odpravljate tja.

Morro Jable ima kraaaasno plažo, promenado s trgovinami in tak kalifornijski vibe. Jug je tudi bistveno bolj zelen, kot sever, kar mi je bilo itak všeč. Fuerta je generalno zelo gol in dokaj neposeljen otok, zato je bilo lepo videti zelenje in čudovito naravo na jugu.

Če bi se še enkrat odpravila tja, bi zagotovo izbrala Morro Jable za kraj bivanja.







7. CALETA DE FUSTE - naše mesto, ki je ravno praktično na sredini otoka, na vzhodni strani, blizu glavnega mesta Puerto del Rosario, kjer se nahaja tudi letališče. Vse je blizu, trgovine, krasna plaža in lokali, igrala za otroke...







Tako nekako je zgledala naša izkušnja na Fuerteventuri, ki nam bo ostala v lepem spominu. Kar sem malo pogrešala je bilo zelenje, saj je otok precej neporaščen, ampak to nikakor ni velik dealbreaker. Fuerta je definitivno vredna ogleda! Kar je pomembno vedeti je, da tam ves čas piha in da je pozimi treba imeti vedno kakšne dolge rokave pri sebi. Kopanje v oceanu ni balzam za dušo, ker je voda v tem času zelo hladna. Hrana ni nek presežek, specialiteta, ki mi je ostala najbolj v spominu so bili kuhani mladi krompirčki s posebo oranžno spicy omako (papas con mojo). Je pa povsod poskrbljeno za otroke. Praktično povsod so na voljo Ikeini otroški stolčki Antilop, previjalnice so povsod ipd.


Kot suvenirje smo si domov odnesli izdelke iz aloe vere, saj je Fuerteventura največja pridelovalka le-te v Evropi in veliko različnih lokalnih začimb.



Za konec pa še fotka naše Emice in atija z letala, ki mi je še posebej pr srcu, saj je bilo to njeno prvo letenje!



Zdaj, ko smo že doma, pa sem se odločila, da naše spomine in utrinke zberem na enem kupu in sicer sem preko Printee app aplikacije naročila fotoknjigo z najljubšimi fotografijami. Ko sem jo prejela, sem bila nad njeno podobo navdušena in odločili smo se, da bomo tako shranili vsako našo avanturo v prihodnosti!






Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page