top of page

Pita lene mame


Zakaj tako ime? Ker odkar sem mama, nimam neke volje peči zamudna peciva in sladice. Ne da se mi enostavno...raje imam kake kozarčkaste, hitre zadeve. In taka je tudi tale pita. Nastala je spontano, na podlagi sestavin, ki sem jih imela v hladilniku pred iztekom roka. Takrat nastanejo po navadi najboljši recepti, ni res? Vsaj pri meni.

No, tale pita ni klasična pita, saj je dno oziroma skorjica iz listnatega testa. Peče se samo dno, ostalo se samo nadeva gor, malo ohladi v hladilniku in TOP sladica lene mame je pripravljena. Ready? Go.


Potrebujemo:

- 1 paket listnatega testa

- 250ml smetane za stepanje

- 500g mascarpone sira

- 3 zavojčki vanilijevega sladkorja

- malo masla

- sveže ali vložene breskve (1 velika konzerva)


Keramični pekač za pite (premer nekje 23cm) sem namastila z maslom in notri raztegnila listnato testo, da se je lepo prilegalo robovom. Preluknjala sem ga z vilico, po celi površini in dala peči na 200 stopinj za 20 minutk. Skorjica mora biti lepe zlatorjave barve. Ko je bila pečena, sem jo ohladila.

Pripravila sem kremo. Stepla sem smetano, ji dodala vanilijev sladkor in mascarpone.

Jaz sem uporabila breskve vložene breskve, ki so fino sočne in jih narezala na tanke krhlje.

Na ohlajeno skorjico sem dala 1/2 kreme in preko razporedila krhlje breskev (ne vse, samo tretjino recimo, ostalo gre na vrh) - nisem pazila na obliko, kako sem zlagala, to se ne vidi na koncu.

Preko breskev sem dala še preostalo kremo ter po površini naložila breskove krhlje v lepem vzorčku.


Pito sem ohlajala vsaj 2h, preden sem jo servirala, naslednji dan pa je še boljša.




Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page