Objavljeni recepti in fotografije se ne smejo uporabljati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja avtorja in navedbe vira.


©2019 Vita Starman. Vse pravice pridržane.

 

Pomarančni flancati



Da bo pust res mastnih ust!


Potrebujemo:

- 550g-600g namenske moke za krofe

- 1/2 svežega kvasa

- 5 jajc

- 1 pomarančo

- 250ml mleka

- 1 žličko soli

- 2 vanilijeva sladkorja

- žličko sladkorja

- 0.5dl ruma

- 30 masla

- 1l sončničnega olja za cvrtje

- sladkor v prahu za posip


Presejemo 550g namenske moke za peko krofov in na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo toplo mleko in notri nadrobimo kvasec ter dodamo žličko sladkorja. Pustimo 10 minut, da se kvas aktivira (speni in naraste). Z vilico premešamo in nekam na rob damo žličko soli (da se ne dotakne neposredno kvasa) ter 4 rumenjake in eno celo jajce. V maso dodamo še naribano lupinico ene pomaranče (dobro oprane!), vanilijeva sladkorja, rum in stopljeno maslo.

Zgnetemo gladko testo, če je preveč pocasto, dodamo še malo moke. Testo pustimo pokrito vzhajat nekje 1 uro in ga nato na pomokani površini razvaljamo na približno en centimeter debelo. S krožnim nožem za pico ga razrežemo na kvadratke (cca 7x5cm) in jih narahlo pomokamo ter pustimo vzhajati še 10 minut.

Olje segrejemo na cca 160 stopinj (če nimate termometra, ga grejte raje na srednjem ognju, da ne bo prevroče) in v ponev položimo flancate. Prvo stran pečemo pokrito s pokrovko, nekje 1-2min, nato jih obrnemo in pečemo še nekje minuto odkrite.

Pripravljene flancate odlagamo na papirnate brisačke, da popivnajo odvečno maščobo.


Ko se ohladijo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.