Slastna, sočna zelena lazanja. Te sestavine so za velik pekač, 30x20 cca in zadostuje za štiričlansko družino. Nam je malo ostalo in smo jo pospravili v skrinjo.
Potrebujemo:
- 500g mlete govedine
- 1 čebulo
- 3 stroke česna
- 250ml paradižnikove omake
- svežo baziliko
- 4 večje bučke
- 3 žlice masla
- 700ml mleka
- 5-10 žlic ostre moke
- 3 kroglice zmrznjene špinače (jaz kupujem tisto v kroglicah)
- 1 zavitek svežih zelenih testenin za lazanjo
- 150g sira (edamec, ementaler...)
- sol, poper, muškatni orešček, zelena, mleti česen
Bučke narežemo po dolgem na približno slab centimeter debeline in jih na olivnem olju popečemo z obeh strani na max ognju. Ko so popečene, jih posolimo, popramo in začinimo z mletim česnom. Ohladimo.
Na ponvi z olivnim oljem prepražimo na drobno sesekljano čebulo in dva stroka česna, dodamo mleto meso ter pražimo 5 minut na visokem ognju. Začinimo z žlčko soli, poprom po okusu in žličko suhe zelene. Dodamo še par lističev sveže bazilike (jaz jo imam vedno v skrinji na zalogi od poletja) ter pelate. Kuhamo še 5 minut in odstavimo.
Špinačni bešamel skuhamo tako, da v kozici raztopimo maslo in mu dodamo dve, tr žlice moke. Vse mešamo z metlico in sproti zalivamo z mlekom. Začinimo z žličko soli, ščepcem muškatnega oreščka in popra ter enim pretlačenim strokom česna. Dodamo še špinačo (ni nujno, da so kroglice odmrznjene) in mešamo. Sproti dodajamo žlice moke in mešamo z metlico, da dobimo kremasto omako. Ne sme biti gosta kot puding, če je, dodamo še malo mleka in če je preredko - še malo moke.
Dno pekača premažemo z nekaj žlicami bešamela in nanj položimo liste testenin (jaz sem imela pakiranje 6 listov, tako da sem naredila 3 sloje po dva lista), nato pravokotno na testenine polagamo bučke, prelijemo z mesno omako in bešamelom. Prekrijemo s testeninami in nadaljujemo tako še dva sloja. Vrhnji sloj so testenine premazane z bešamelom in naribanim sirom.
Pečemo na 220 stopinjah pokrito z alu folijo 40 minut, nato pa še odkrito 10 minut.
コメント