Golaž z zelišči



Potrebujemo:

  • 1 kg govejega mesa (bočnik ali pleče)

  • 3 korenčke

  • 2 čebuli

  • 3 stroke česna

  • sol, poper

  • timijan, rožmarin, curry, zelena, majaron, bazilika, origano, mleta rdeča paprika, luštrek

  • 2 lovorjeva lista

  • 2 žlici paradižnikove mezge

  • 3 žlice pirine moke


Govedino narežemo na kocke (nekje 2x2cm) in sesekljamo čebulo, česen in korenček.

Najprej pražimo čebulo na srednjem ognju in jo posolimo z žličko soli. Pokrijemo in na majhnem ognju počasi dušimo vsaj 30 minut, da se čebula lepo zmehča. To je pri dobrem golažu ključno. Če želimo, da povsem razpade, jo dušimo še malo dlje. Če se nam začne smoditi, prilijemo malo vode.


Zmehčani čebuli dodamo česen in nato kocke govedine. Ogenj povečamo na maksimum, da se meso na hitro popeče in postane belkaste barve. Ves čas pečenja ga mešamo, nekje 5 minut, nato mu dodamo sesekljan korenček in zalijemo z vodo (toliko, da je meso pokrito). Dodamo začimbe.


Golaž kuhamo na majhnem ognju nepokrit nekje 2h, da se meso lepo zmehča. Če se nam zdi, da je premalo tekočine, dolivamo vodo. Na koncu pripravimo skodelico z moko, paradižnikovo mezgo in 2dl tople vode. Z vilico vse skupaj dobro premešamo, da ni grudic, dodamo v golaž ter zmešamo. Kuhamo še 10 minut in jed je pripravljena.


Postrežemo ga s polento, pire krompirjem, testeninami, kruhovimi cmoki, kruhom… Zraven se odlično poda tudi žlička kisle smetane.


Recent Posts

See All