top of page

Gosta juhica iz pečene cvetače (8m)

Updated: May 3, 2019








Odločila sem se malo bolj začeti uporabljati cvetačo, ker ponuja res široko paleto opcij, kako jo pripraviti. Ko sva začeli z Emo uvajati gosto hrano, sem ji delala cvetačni pire in juho. In takrat je bilo seveda brez začimb, mlečnih izdelkov, itd. Skratka, na začetku res ni veliko izbire, pač delaš vse na vodi, sopari - klasika.

Ampak zdaj, ko pa sva z Emo že tako daleč, sem se odločila, da bova malo eksperimentirali. In tako je danes nastala ideja za tole juhico iz pečene cvetače in česna, zgoščeno samo s krompirjem in dodatkom zelišč. Brez mlečnih izdelkov ali moke, simple kot pasulj, ampak reeees dosti bolj okusna od samo kuhane cvetače.

Količina je še za atija in mamico.







Potrebujemo:

- 300g cvetače

- 2 srednje velika krompirja

- 2 neolupljena stroka česna

- olivno olje

- začimbe poper, muškatni orešček, timijan, drobnjak, peteršilj, mleta čebula


Krompirja sem olupila ter narezala na kocke in dala kuhat v hladno vodo.

Medtem sem pripravila cvetačo. Oprala sem jo in natrgala na cvetke (ni treba premajhne, da se ne bodo zažgale v pečici) ter dala v steklen pekač. Dodala sem neolupljena stroka česna (jaz temu pravim "česen v srajčki" - notri v olupku se bo lepo zmehčal in dobil top okus, obenem pa se ne bo zažgal, kot bi se lahko, če bi bil olupljen), začinila z olivnim oljem ter začimbami. Vsake začimbe sem dala 1/3 male žličke, razen popra in muškatnega oreščka res za vzorec. Vse skupaj sem dobro premešala in dala v pečico na 230 stopinj ter pekla dobre pol ure. Cvetača mora dobiti lepo zlato barvo, a paziti je treba, da se ne zažge.

Ko je bila cvetača pečena, sem jo dodala v vodo s krompirjem in olupila česen, ter ga dodala v juhico. Vse skupaj sem zmiksala s paličnim mešalnikom.

Ker ima moja Ema rada koščke, sem nekaj drobnih cvetk pustila in dodala v gosto juhico ter začinila s še malo olivnega olja.






Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page