top of page

Durum peresniki v kremni omaki s sušenimi paradižniki in piščancem


Zadnja dva meseca sem dobila priložnost preizkušati ekološke izdelke Vila Natura - gre za podjetje iz Prlekije, ki se ponaša z dolgoletno družinsko tradicijo in vrednotami ek0loškega kmetijstva. Kar me je navdušilo pri Vili Naturi je vsekakor to, da se na njihovih poljih ne uporabljajo gnojil in škropiv (ki so drugače v ekološkem kmetovanju odobrena). Prav tako pri gojenju pridelkov izbirajo le najboljša ekološka semena, ki niso gensko spremenjena. Vsi pridelki so skrbno in varno skladiščeni, na koncu pa ročno spakirani v okolju prijazno embalažo.


Tokrat sem testirala njihove DURUM izdelke - moko in testenine (peresniki in polžki). Durum moka velja za najboljšo vrsto pšenične moke in ima lepo rumeno barvo, ter čudovit okus po oreščkih. Odlično se obnese pri pripravi svaljkov, cmokov, žličnikov, Italijani pa z njo tudi pečejo (ciabatta in focaccia). Na tej povezavi pa še nekaj receptov, kako se lahko uporablja njihova bio durum moka: https://vila-natura.si/blog/najboljsi-recepti-iz-durum-moke/ .


Jaz sem jo preizkusila za pripravo mini puhastih palačink za slano predjed in je reeees božanskega, posebnega okusa (in krasne rumenkaste barve). Obložila sem jih z zeliščno skuto, sesekljanimi suhimi in svežimi paradižniki in baziliko npr. Prikupen finger food, ki bo navdušil, obljubim!

Za glavno jed pa sem pripravila kremne durum peresnike s suhimi paradižniki in piščancem. Recept sledi spodaj:


Potrebujemo:

- 200g vloženih suhih paradižnikov v olivnem olju

- 6-8 bivoljih (ali klasičnih) mozzarelic

- 200ml smetane za kuhanje

- 100ml mleka

- svežo baziliko

- piščančja prsa (300g)

- sol

- 2 stroka česna

- začimbe mlet česen, sladka paprika, poper, suha bazilika, čilijeva semena (1 žlica vsega skupaj)


Durum peresnike skuhamo po navodilih (6 minut) in jih odcedimo.


Na 3 žlicah olja od sušenih paradižnikov popečemo na večje trakce narezana piščančja prsa (začinimo jih s soljo) in po 5-8 minutah odstranimo iz posode. V isti posodi nato na olju za par sekund prepražimo strt česen, dodamo sesekljane suhe paradižnike,

začimbno mešanico in zalijemo s smetano in mlekom.


Pokuhamo da zavre, nato dodamo še narezane mozzarele. Počakamo, da se nekoliko stopijo (ni treba čisto) in dodamo meso ter svežo baziliko. Vse skupaj dobro premešamo in dodamo durum peresnike.


Pokapljamo s še malo olja od sušenih paradižnikov (meni je to olje super, ima po navadi veliko začimb, tako da ga nikoli ne zavržem) in okrasimo s svežo baziliko.


Nooooro okusno in res hitro kosilo, ki te popelje v Italijo, obljubim!

P.s. Po želji lahko izpustiš meso.

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page