top of page

Govedina po burgundsko



Božanska jed na žlico, neke vrste golaž, ki sem jo prvič poskusila pred leti, ko sem gledala film z Meryl Streep o Julii Child. Že tam mi je delovalo njam, sploh ker so sestavine tako preproste, ampak jaz pravim da vse, kar se kuha v pečici nekaj ur, ne more biti slabo! In res, beef bourguignon je definitivno slastno nedeljsko kosilo. Res je, da je priprava malce zamudna, ampak verjemite mi, da je vredno truda! Super izbira tudi za kakšno družinsko kosilo ali ko želite pocrkljati svoje prijatelje z nečim prav posebnim - tole še nikogar ni pustilo ravnodušnega!

Z Nikičem sva čez leta poskusila kar nekaj različic, malo sva tudi sama eksperimentirala s sestavinami in količino in tale verzija mi je definitivno najljubša. Tako da če komu prav pride preverjen recept za to Francosko jed, voila!

P.s. Zraven spadajo tudi omamne dišave, ko se jed pripravlja in kot puter mehko meso, ki se kar topi v ustih. Sem te prepričala?


Potrebujemo:

- 1kg govejega mesa (jaz sem kupila pleče)

- 0,5l refoška

- 0.5l čiste goveje juhe

- 2 žlici ostre moke

- 100g slanine narezane na kocke

- 1 čebulo

- 2 stroka česna

- 1 rumen in 1 oranžen korenček

- 500g šampinjonov

- kozarček vloženih srebrnih čebulic

- sol, poper, 2 lovorjeva lista, par vejic svežega peteršilja, 1 žličko timijana

- 1 žlico paradižnikove mezge

- 3 žlice masla, 4 žlice olivnega olja




Pripravimo si vse sestavine. Govedino narežemo na večje kocke, korenček na debelejše kolobarje in čebulo prav tako na večje kocke.


Pri tej jedi je najboljše, če imamo litoželezno posodo, saj se bo kasneje kuhala v pečici.


Na dveh žlicah olivnega olja 3 minute pražimo slanino, da postane hrustljava in jo z žlico odstranimo iz posode. Damo na stran.


Na preostali maščobi popečemo osušene goveje kocke, z vseh strani, da zakrknejo in jih prav tako odstranimo iz posode ter damo na stran.


V lonec damo zdaj korenje in čebulo ter pražimo 3 minute, da se lepo zapeče. Nato dodamo nazaj še slanino in govedino. Začinimo z žličko soli, 1/2 žličke sveže mletega popra, timijanom, posujemo z moko, dodamo strta stroka česna in dodamo paradižnikovo mezgo. Vse dobro premešamo in zalijemo z jušno osnovo ter vinom. Ko vse skupaj zavre, pokrijemo in damo v pečico segreto na 160 stopinj celzija za 90 minut.


Medtem, ko se govedina v pečici počasi kuha, vzamemo ponev in na njej stopimo maslo in preostalo olivno olje (2 žlici). Na tej maščobi popečemo odcejene srebrne čebulice, šopek petršilja in še en lovorjev list. Pražimo in mešamo nekje 10 minutk, na max ognju in odstranimo vse. Na preostali maščobi popečemo še na četrtine narezane šampinjone (tudi nekje 10 min). Čebulice in šampinjone pustimo, peteršilj, lovor in maščobo pa zavržemo.

Oboje dodamo v lonec k ostalim sestavinam, premešamo in kuhamo še 60 minut na 180 stopinjah v pečici.


Zraven se najbolje podajo kremni pire krompir ali polenta, široki rezanci, njoki, kruhovi cmoki... Kar imate najraje. :) Govedino po burgundsko lahko shranimo tudi v skrinji porcijsko in jo vzamemo ven takrat, ko nimamo časa za pripravo kosila. Vedno pride prav in vedno je top!









Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page