top of page

Cvetačni rižek z zelenjavo in zelišči (8m)

Updated: May 6, 2019


Za cvetačni riž sem že večkrat slišala, a se ga nikoli nisem lotila. V bistvu se mi je ideja porodila nekaj dni nazaj, ko več res nisem imela ideje, kaj bi naredila z glavo cvetače, ki sem jo imela. Ema namreč riža ne mara preveč, zato ji rižot ne pripravljam pogosto. Ker pa obožuje zelenjavo, sem se odločila probati tole kombinacijo in cvetačni riž z zelenjavo pripraviti na enak način, kot bi navadno rižoto. Rezultat je uspel v nulo, dejansko je zelo dobro in ker mi je ostalo še za jutri, bom jutri tole postregla še s kosom ribice. Njam!




Potrebujemo:

- 2 pesti cvetačnih cvetk

- 1 manjši rumen in 1 manjši oranžen korenček

- 3 cvetke brokolija

- 1 strok česna

- olivno olje

- mešanica mediteranskih začimb


Svežo, oprano cvetačo sem natrgala na večje cvetke in dve pesti le-teh dala v multipraktik ter zmlela, dokler nisem dobila rižu podobne teksture.

Korenčka sem na drobno sesekljala in skupaj z brokolijem dala kuhat v vrelo vodo. Kuhala sem nekje 10 minut in odcedila. Brokoli sem narezala na manjše koščke.

Na olivnem olju sem popražila drobno sesekljan strok česna - par sekund je dovolj ter dodala cvetačni riž in kuhano zelenjavo. Vse skupaj sem začinila z mediteransko začimbno mešanico (origano, bazilika, majaron, rožmarin, šetraj, timijan, žajbelj) - nekje pol žličke. Z Emo imava te začimbe uvedene, tako da to mešanico pogosto uporabim za pripravo rižot, zelenjavnih enolončnic ipd. Če je nimate, lahko uporabite le kakšno začimbo iz te mešanice, ki jo imate ali začinite po želji.


Ko sem jed postregla, sem ji dodala veliko žlico kvalitetnega olivnega olja, ki ga Ema obožuje in to je naredilo res tisto piko na i (ustvari sočen, bogat okus, ki je malčkom blizu, da ni presuho). Plus tega je termično neobdelano olivno olje bolj zdravo tako, v "surovi"

obliki.




Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page