top of page

Kremna juha s kolerabo


V hladilniku sem še vedno imela dve Urškini kolerabi, ki mi jih je spakirala ob našem zadnjem obisku na njeni kmetiji. Super se obnese kot priloga k raznim jedem, na hitro popečena, še malo hrustljava - božanska, saj ima tak fini sladkast okus. poleg tega pa je polna vitamina C, kralja med antioksidanti. Poleg tega, da krepi imunski sistem, blagodejno vpliva tudi na prebavo ter ščiti srce in ožilje. To so samo nekatere izmed njenih super lastnosti, zato je priporočljivo, da se koleraba uživa čim bolj pogosto.


Jaz sem tokrat pripravila preprosto kremno juho, kateri sem dodala različna semena in jo na koncu obogatila še s sladko smetano.


Potrebujemo:

- 1 večjo zeleno kolerabo

- 1 krompir

- 1 manjšo čebulo

- 1 strok česna

- 2 žlici masla

- jušno osnovo/vodo

- sladko smetano

- mešanico različnih semen (lanena, sončnična, bučna...)

- sol z zelišči, poper


Na maslu prepražimo sesekljano čebulo in česen, da zadišita. Kolerabo in krompir olupimo in ju narežemo na manjše kocke. Oboje dodamo k čebuli in na hitro prepražimo. Zalijemo s tekočino, toliko, da sega kakšna 2 cm nad zelenjavo. Dodamo žličko zeliščne soli (jaz imam eno fajn mešanico, drugače pa lahko uporabimo tudi navadno sol) in dober ščep sveže mletega popra. Kuhamo nekje 20-25 minut, da se zelenjava zmehča in spasiramo s paličnim mešalnikom.

Juhi dodamo še nekaj žlic semen in okrasimo s sladko smetano po okusu (lahko tudi kislo).



Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page