top of page

Kremna špargljeva rižota (10m)




Sezona špargljev je tu in jaz sem čisto vesela! Si vedel/a, da so le-ti eden najboljših virov folne kisline (jaz sem jih pridno jedla tudi v nosečnosti) in antioksidantov. Šparglji so tudi odličen antikarcinogen in krepijo naše krvne žile ter varujejo kapilare pred poškodbami. So odlični za vse vrste spomladanskega detoxa, zato se jih zares splača uvrstiti na jedilnik čimbolj pogosto. In tako sva tudi midve z Emičko sklenili, da jih bova zdaj, v sezoni, jedli vsaj 2x tedensko. Tokrat je bila na vrsti kremna rižotka, enostavna kot po navadi, a tako zelo kremasta in okusna.


Potrebujemo:

- pest okroglozrnatega riža (jaz sem imela Scotti Arborio)

- 1 žlico masla

- 4 zelene šparglje

- 0.5l vode

- 1 strok česna

- 2 žlici mletega parmezana

- poper


Najprej sem si pripravila špargljevo osnovo (namesto jušne), s katero sem kasneje zalivala riž. In sicer sem šparglje oprala in odlomila oleseneli del (prepognem in se oleseneli del sam odlomi). Prepolovila sem jih in dala kuhati v vrelo vodo (0.5l). Kuhala sem jih 5 minut, da so se zmehčali in vgasnila. Ko so se malo ohladili, sem jih narezala na majhne kolobarčke, špargljevo vodo pa odcedila in shranila za zalivanje rižote.

V ponvi sem stopila maslo in dodala grobo sesekljan česen ter riž. Dobro sem premešala, da je bil ves riž obdan z maslom in z zajemalko dodala malo špargljeve osnove. Kuhala sem na srednjem ognju in mešala ter dodajala tekočino po potrebi. Tako sem kuhala kakšnih 20 minut, zalivala in mešala. Pomembno je, da se ne osuši, boljše je več vode, kot premalo. Tudi na koncu mora biti lepo tekoče, kremasto. Dodala sem še parmezan in poper (ščep) in kosilo je bilo pripravljeno.


Ema je zraven dobila še solato iz rdeče pese, ki jo obožuje. To ima po mami. :)







Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page