top of page

Mesni čufti in pire pastinaka (11m)


Kosilo mojega otroštva. Res, čufti so bili moja najljubša jed in še dandanes spadajo v sam vrh. Poleg tega, da so slastni, so tudi praktični, saj jih je fino narediti malo več - na zalogo za v zmrzovalnik. Tako vam lahko pridejo prav tiste dni, ko nimate časa za kuharijo. Verjamem, da vas večina čufte dela pogosto in vam tale moj recept ne bo kaj dosti pomagal, a kljub temu....Morda pa komu le pride prav. :)

Količina je za 8 čuftov.


Za čufte potrebujemo:

- 300g drobno mletega govejega mesa

- 2 pesti okroglozrnatega riža (jaz uporabljam Scotti za mlečni riž)

- 1 jajce

- 1 majhno čebulo

- par žlic drobtin

- začimbe mlet česen (Česnek), peteršilj/zelena, poper, mleta sladka paprika

Za omako:

- 0.7l paradižnikove omake (Mutti, Natureta...)

- 1 manjša čebula

- žlička rjavega sladkorja

- 2 stroka česna

- listi sveže bazilike

- poper


Za pastinakov pire:

- 1 večji krompir

- košček pastinaka

- žlička masla

- 0.5dl mleka

-ščep muškatnega oreščka


Drobno sesekljano čebulo sem na hitro popražila in jo ohladila. Dodala sem jo mletemu mesu, skupaj z jajcem in dobro pregnetla z roko. Od začimb sem dala 1 žličko sladke paprike, žličko peteršilja (lahko tudi zeleno), žličko mletega česna in po okusu poper. Če hrano že solite, dajte tudi sol. Dodala sem še na pol kuhan riž in oblikovala kroglice, ki sem jih povaljala v drobtinah in popekla v ponvi na olivnem olju z vseh strani. Ko so bile popečene, sem jih vzela ven in v isto ponev dodala še malo olja ter pripravila omako.


Na olju sem popražila drobno sesekljano čebulo in česen ter na koncu še rjavi sladkor, da se malo kazamelizira. Dodala sem paradižnikovo omako, liste sveže bazilike in poper po okusu. Če že solite, lahko tukaj dodate 1/2 žličke soli. Omako sem na srednjem ognju pokrito kuhala 5 minut in nato vanjo dala še čufte in jih na malem ognju pokrite kuhala 40 minut. Vmes sem tu in tam malo premešala.


Pire sem skuhala kot klasični, s tem da sem dodala krompirju še olupljen in na drobno narezan pastinak (zelo je zdrav) ter ščep muškatnega oreščka, da se je kuhalo vse skupaj nekje 20 minut. Na koncu sem odcedila in dodala žličko masla ter mleko. Midve z Emo sva kravje mleko uvedli ta teden, pri skoraj 11 mesecih, tako sem se odločila in zaenkrat bp. Kupujem pa Planikino nehomogenizirano.




Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page