top of page

Poletni paradižnikov gazpacho (hladna juha) s korenčkom in zelišči (11m)


Začela se je prava poletna vročina in temu primerno se pri nas doma prilagaja tudi hrana. Čim več osvežilnih jedi, lahko prebavljivih in ne pretežkih. Tale juhica je skledica vitaminov, če pa dodamo še kos dobrega kruhka, pa je super vegi kosilo.

Pri tej juhi je bistvenega pomena dober paradižnik. Jaz vse leto komaj čakam Lušt, ker je res perfekten in ga obožujem. Če paradižnik ne bo okusen in sladek, juhica ne bo tako dobra....


Potrebujemo:

- 10 komadov češnjevih paradižnikov Lušt (ali manj navadnih)

- 2 korenčka

- 2 stroka česna

- 2 lista sveže bazilike

- začimbe peteršilj, timijan, poper, sol

- 1dl mleka

- 1 žlico masla


Na maslu sem na hitro popražila prepolovljen česen in na tanke kolobarčke narezan korenček. Dodala sem še prepolovljen češnjev paradižnik, baziliko in začimbe (1/2 žličke peteršilja, 1 žlička timijana, ščep popra in soli po okusu).

Zelenjavo sem na hitro prepražila na maslu in zalila z vodo. Ta mora segati le kak centimeter nad zelenjavo, ne sme je biti preveč. Kuhala sem na zmernem ognju 20 minut, da se je korenček zmehčal (ampak ne razkuhal) in dodala še 1dl mleka. Juho sem spasirala s paličnim mešalnikom.

Jaz sem jo postregla hladno, torej sem jo hladila 15 minut in vanjo nadrobila dober kos kruha brez skorje, ki je lepo vsrkal juhico in je bila le-ta bolj nasitna kot celotno lahko poletno kosilo.

Lahko dodate namesto mleka smetano za kuhanje ali kislo smetano itd.






Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page