top of page

Ričet po moje


Ričet je zame klasični "comfort food"! Spominja me na babico, ki je delala božanskeg in vedno sem ga z veseljem pojedla. Ko sem spoznala Nikota, sem ga nehala pripravljati, ker ga on ne mara in ga samo zase nisem kuhala... Napaka, vem. Ampak res nerada kuham več različnih menijev za eno kosilo.

Ema pa obožuje fižol in jedi na žlico, tako da sem koooončno tudi jaz prišla na svoj račun in sem ga včeraj pripravila cel lonec. Ričet je namreč ena izmed jedi, ki so zelo praktične za skrinjo.

Zadnje čase večkrat skuham kaj tako - na veliko, da imam potem za večkrat, ker Ema je še letos doma z mano in enostavno včasih zmanjka časa ali volje za pripravo kosila. Tiste dni je skrinja zakon!

Količine so za velik pisker, za kakšna štiri kosila (za dve osebi).


Potrebujemo:

- 3 pesti ješprenja

- 5 pesti fižola (jaz sem imela domačega zmrznjenega)

- 2 korenčka

- 1 večjo čebulo

- 4 stroke česna

- 2 lovorjeva lista

- kak kos dimljenega mesa (jaz sem imela rezine pancete)

- 2 žlici paradižnikove mezge

- 2 žlici ostre moke

- začimbe poper, sol, rdeča paprika v prahu, majaron, zelena, kajenski poper, peteršilj,...


Ješprenjsem čez noč namočila.

Na olivnem olju sem prepražila drobno sesekljano čebulo, česen in na kocke narezan korenček. Dodala sem rezine pancete (jaz sem imela 5 rezin) in odcejen ješprenj ter fižol. Vse skupaj sem premešala in dodala začimbe. Vsake od začimb sem dala 1 žličko, razen popra malo manj in malo več rdeče paprike (1 veliko žlico). Zalila sem z vodo - da je bilo vse pokrito in dodala lovorjeva lista. Na močnem ognju sem kuhala do vretja, nato pa pokrila in na majhnem ognju kuhala eno uro. Vmes sem večkrat premešala in dodala vodo po občutku, a ne preveč, saj imam rada bolj gost ričet.

5 minut pred koncem sem v kozarčku zmešala 2dl tople vode, mezgo in moko. Z vilico sem dobro premešala in dodala v ričet. Kuhala sem še 5 minut.


Ko se ričet vzame iz zmrzovalnika, je fino, da se mu ob pogrevanju doda malo vode.Recent Posts

See All

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page