top of page

Ajdove palačinke z jabolčno čežano (8m)

Updated: May 6, 2019


Moje prvo srečanje z ajdo je bilo v vrtcu, ko so nam kuhali neko telečjo (verjetno) obaro in zraven ponudili "pocaste" ajdove žgance. Jao, to mi je bilo res nekaj najhujšega...tista siva barva, vonj. Bljek! Skratka, zaradi tega kulinaričnega faila sem dolgo sovražila ajdo v vseh oblikah. Šele nekje po 20.letu sem jo začela uporabljati in od takrat jo obožujem.

Zaradi takih spominov sem se odločila, da svoji Emi ne bom naredila enake krivice in ji bom skušala živila pripraviti na zanimive načine, obogatenega okusa in simpatičnega videza. Držim se načela, da ne ponujam otroku nečesa, česar sama ne bi jedla. Simple. :)

Ajda je tako na njenem in našem jedilniku pogosto, danes so bile to ameriške palačinke iz ajdove moke, ki sem jih naredila za zajtrk in kasneje uporabila tudi za kosilo.

Zraven sem ponudila jabolčno čežano s cimetom.


Potrebujemo:

- 5 žlic ajdove moke

- 120ml vode

- 1 jajce

- jabolčni kompot ali jabolka

- začimbe klinčki in cimet

- kokosova maščoba


Skuhala sem kompot. Dva jabolka sem narezala na krhlje in razkoščičila. Nisem jih olupila, ker imam vedno domača nešpricana jabolka in v olupku je ogromno vitaminov. Dala sem jih kuhat v 1l vode in dodala 3 klinčke. Kuhala sem ga približno 20 minut. Jabolka sem spasirala in dodala 1/2 žličke cimeta, kompot pa je danes Ema pridno pila ves dan.


Za palačinke sem zmiksala ajdovo moko, jajce in vodo. Dobiti morate gosto maso, malce gostejšo kot za navadne palačinke. Če se vam zdi preredka, dodajte še malo moke. Jaz sem jih pekla na kokosovi maščobi, na srednjem ognju 2-3 minute na eni in 1-2 minute na drugi strani. Ker so majhne, sem naenkrat pekla tri komade.


Tale jed je super, ker sem zjutraj res lahko pripravila maksimalno, za cel dan. Kompot je super osvežilna pijača, Ema ga obožuje. Iz jabolk sem naredila čežano in kar je ostalo, spakirala za s seboj na sprehod. Palačinke pa so bile tudi za kosilo, kar bo v naslednjem receptu. Tako da res praktična zadeva. :)





Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page