Objavljeni recepti in fotografije se ne smejo uporabljati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja avtorja in navedbe vira.


©2019 Vita Starman. Vse pravice pridržane.

 

Zimska enolončnica z ohrovtom


Tole je meni definicija comfort fooda. Klasična jed na žlico, ki ne samo, da je reeees dobra - še zelo zdrava je! Ohrovt je poln vitaminov in je krasen antioksidant, tako da je zaželeno, da ga na svoj meni uvrščamo čimbolj pogosto. Pri nas doma se tako pogosto znajde na krožniku tale "navaden" ohrovt, pa tudi brstični in kodrolistni.

Tole enolončnico sem skuhala za vse tri, tako da temu prilagojene so količine, ob serviranju pa se super poda žlica jabolčnega kisa ali kisle smetane.


Potrebujemo:

- glavo ohrovta

- 3 krompirje

- 2 korenčka

- 1 čebulo

- 2 stroka česna

- 1 par hrenovk

- olje

- začimbe sol, poper, mleta sladka rdeča paprika, bel poper, mušk. orešček, malo čilija


Na olju popražimo sesekljano čebulo in česen. Ohrovt operemo in narežemo na kocke, enako krompir. Korenje narežemo na tanke kolobarje in vso zelenjavo skupaj dodamo v posodo k čebuli in česnu. Na hitro premešamo in prepražimo ter zalijemo z vodo ali jušno osnovo (toliko, da prekrije zelenjavo). Jaz juhe nisem imela, zato sem uporabila vodo, seveda pa je z juho še boljše. Začinimo z žličko soli, dobrim ščepom belega in črnega popra, 1 žlico rdeče paprike, pikico muškatnega oreščka in čilija.

Enolončnico kuhamo 25 minut, nato dodalmo na kolobarje narezane hrenovke in kuhamo še 5 minut, da se skuhajo.